tabung nak gi haji

orang-orang bijak pandai

Sunday, May 22, 2011

cukur kening

ari 2 aku citer pasal braces kali ni aku nk citer pasal kening lak...!skang ni dh macam trend lak anak2 dara cukur kening kdg aku tgk budak umo 12 tahun pn dh pdi cukur kening ntah2 lum akil baligh lagi huhuhu..
xsoh ler gedik2 nk cukur kening adik oiii kn lain lak rupe korang jadi cam muke orang kt bwh ni camner ce  citer...

siyes muke cam mangkuk jambam ke korang rsa die ni comey g cuci mata pki clorox skang...

comey ke ni????? muke cam setan dh aku tgk minah.....eeee seram wook..

jom kite semak pe hukum cukur kening  so korang renung2kan iyer...


HUKUM CUKUR BULU ROMA DAN BULU KENING BAGI WANITA{kredit to tuan punya!wacana-muslimah.blogspot.com}
Allah telah menjadikan sesuatu dalam diri kita dengan lengkap dan sempurna serta mengandungi hikmah yang besar setiap ciptaan-Nya itu. Jika bulu roma yang anda maksudkan itu dapat menimbulkan mudarat pada diri anda maka dibolehkan untuk mencukurnya demi menjaga kesihatan. Namun jika pencukuran itu dilakukan atas niat lain, seperti ingin menunjuk betis kita kepada orang lain atau kepada yang bukan muhrim, maka jelaslah hukumnya menjadi haram kerana betis itu merupakan aurat bagi seorang wanita.
Hukum Cukur Bulu Kening
Menurut pandangan syara’ adalah haram kepada seseorang perempuan mencukur bulu keningnya kerana itu bererti merubah ciptaan Allah dan merubah ciptaan Allah ini adalah dilarang keras di dalam Al-Quran. Perbuatan ini juga menyerupai masyarakat yang bukan Islam, sedangkan Islam sudahpun mempunyai identiti tersendiri dalam soal perhiasan.
Di dalam sebuah hadis yang sahih melarang keras seseorang perempuan itu menyambung rambut rambutnya dan meminta orang lain menyambung rambutnya dan lain-lain, apalagi perbuatan mencukur buku kening. Kecuali jika bulu-bulu tersebut tumbuh di tempat-tempat yang tidak sepatutnya tumbuh pada diri perempuan, dikala itu wajiblah menghilangkannya, seperti tumbuh bulu di pipi, tumbuh misai dan janggut seperti lelaki, kesemua bulu-bulu ini hendaklah dibuang kerana ia menjelekkan pemandangan seseorang perempuan.
2 comments:

  1. assalam...betul2 huduh...hahaha.adeyh apsal laa dieorg nie nak ubah2 benda yg dh original cantik...skrg jd tak lawa dh...pelik betul...smlm tgk berita tv3...pembaca berita tuu...kening dia pelik...hahaha

    Terbaru►100Penulis : Wahai Pembuang Bayi, Bacalah Ini...

    ReplyDelete
  2. ntah ler zaman skang ni sume dh mereng kot...

    ReplyDelete

kalau korang rasa korang sweet sila komen....