tabung nak gi haji

orang-orang bijak pandai

Thursday, April 5, 2012

perbezaan sultan kelantan dengan bakal sultan johor


ambo banggo dillahirkan sebagai rakyat kelate semalam kelate menang main bola eh ape kaitan pulok dengan cerita sultan dengan bola,sebab kedua-duanya kami rakyat kelantan bangga bola pun makin hari makin best walaupun banyak kontroversi melanda semenjak dia menjak ni sokongan tetap dihati takbir!!!!!oh over ker haha....

kita sambung kisah sultan kelantan,dulu2 ramai rakyat kelate tak baper suka ayahanda dia sebab tak mesra rakyat macam gelaran orang bagi kat ayahanda sultan gelaran ape biar la rahsia takut akan kena pancung tak pasal2 haha,lepas dia ditabalkan jadi sultan semua orang macam suka la sebab sultan kelantan sekarang very the mesra rakyat dah ler sempoi gua tabik la kat lu tukar bahasa sikit patik tabik kat tuanku heee...

yang paling penting sultan pandai sembelih lembu see the hand la....


pandai buat rumah sempoi derrrr....terbaek!!!

Biodata Sultan Muhammad ke-V

* Tuanku Muhammad Faris Petra Tuanku Ismail Petra

* Diputerakan pada 6 Oktober 1969 di Kota Bharu, Kelantan.

* Anak sulung daripada empat beradik.

* Dimahkotakan sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada 6 Oktober 1985

* Dilantik sebagai Pemangku Raja Kelantan pada 24 Mei 2009

PENDIDIKAN

* Prasekolah - Tadika Fatima Convent, Kota Bharu 1974 - 1975.

* Sekolah Rendah Sultan Ismail 1, Kota Bharu, 1976 - 1981.

* Kelas Persediaan - The Alice Smith School,

* A-Level - Oakham School Rutland, England 1983-1989

* Pengajian Diplomatik - St Cross College dan Oxford Centre for Islamic Studies 1989-91.

* Pengajian Hubungan Diplomatik dan Pentadbiran Perniagaan - Huron University College, London

* Pengajian Perhubungan Diplomatik - Deutsche Stiftung Internationale Entwicklung, Berlin.

* European Business Administration - European Business School London

HOBI

* Membaca

* Ekspedisi pacuan 4 roda

* Golf

* Kuda lasak

* Menembak

* Memanah

* Badminton

* Bola sepak

* Bowling

Sumber: http://zonfiniti.blogspot.com/2010/10/tuanku-muhammad-faris-petra-sultan.html#ixzz1rAjTp4LG
Sila baca lagi di http://zonfiniti.blogspot.com


ok bye....


7 comments:

  1. wah.. tingin la dapat isteri orang kelantan. awak, jom kita bercinta. hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha.. macam ni ke ayat kasanova??hehehe

      Delete
  2. lebih kurang la awk jgn jd kasanova tau klu dah suka sesorang tu tackle btl tkyah main2 lak!

    ReplyDelete
  3. just sharing information...sultan kelantan dengan sultan johor yg sekarang ni best friend ...semasa perisytiharan sultan kelantan september 2010, sultan johor yg tiba dulu di airport dgn jet peribadi, sebagai best friend sultan johor cepat-cepat nak sampai dulu kunjungi sultan kelantan kawan baiknya, setiap sultan ada identiti sendiri, sultan kelantan simple berjiwa rakyat, sultan johor identiti ala military, dari zman sultan abu bakar dulu sampai sultan johor sekarang mendidik anak2 mereka dgn ketenteraan...2 orang anak sultan johor sekarang trained by army, iaitu tengku mahkota johor-tengku ismail trained by Indian Army, anaknya yg kedua trained by malaysian army (ATM), anak sultan johor yg ketiga trained by malaysian police (masuk PDRM Unit Tindakan Khas),..

    ReplyDelete
  4. terima kasih atas info itu...yang pastinya sy mengkagumi kedua2 sultan jangan la sentap2...peace :)

    ReplyDelete

kalau korang rasa korang sweet sila komen....